Ένα αφιέρωμα στις παλιές αλλά και νέες κρίσεις της Ελληνικής Αριστεράς. Εικόνες, ντοκουμέντα και κείμενα από το κοντινό παρελθόν αλλά και τη σημερινή κρίση και τις ταλαντεύσεις και τις προοπτικές της «Δημοκρατικής» αλλά και Επαναστατικής Αριστεράς  στην Ελλάδα.

……………………………………………………………………………………………………………………

Η Αριστερά του εκσυγχρονισμού

Μια από τις «καλές» εποχές του ΣΥΝ, τότε που υμνούσε τον αστικό εκσυγχρονισμό του Σημίτη και τη πορεία προς την ΟΝΕ. Το άρθρο με τίτλο «Η Αριστερά μετά τις εκλογές» γράφτηκε στις 9 Μαρτίου του 2000 λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2000. Το υπογράφει το τότε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Νίκος Μπίστης. Αρκετά ενδιαφέρον άρθρο ειδικά εκεί που αναφέρεται στα καλά της κυβερνητικής συνεργασίας της Ιταλικής Αριστεράς αλλά και τη προοπτική της συγκρότησης του «πόλου της Δημοκρατικής Αριστεράς».

……………………………………………………………………………………………………………………

Η επιστροφή του Κυβερνητισμού…

Χτές στις 29 Ιουλίου το κεντρικό άρθρο της “Καθημερινής” με τίτλο “η Αριστερά” έγραφε:

«Σε παλαιότερες εποχές η ελληνική Αριστερά είχε μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία στο Κοινοβούλιο. Ιστορικές προσωπικότητες, με ακτινοβολία και κύρος, την εκπροσώπησαν σε καιρούς δύσκολους. Δυστυχώς η Αριστερά σήμερα έχει παγιδευθεί σε μια στείρα και μηδενιστική προσέγγιση. Ενα κομμάτι της φλερτάρει με τον χουλιγκανισμό και καλύπτει τη χρήση βίας, ενώ ένα άλλο έχει μείνει προσηλωμένο στον Στάλιν και σε ξεπερασμένα πρότυπα….

……………………………………………………………………………………………………………………

Αυτά τα ατίθασα παιδιά του ΚΚΕ

Το 2009 είναι επέτειος για πολλά πράγματα, τη πτώση του Τείχους, τον Εμφύλιο… Ανάμεσα τους και το «μαύρο 89’». Έικοσι χρόνια από τον ιστορικό συμβιβασμό του ΚΚΕ και της «Ανταρσίας» της ΚΝΕ, με γραμματέα τότε τον Γιώργο Γράψα. Οι διαφωνούντες του ΚΚΕ κατηγορήθηκαν για οπισθοδρομισμό και φραξιονισμό ακόμη και σαν «νέο-σταλινικοί». 20 χρόνια μετά η οικονομική κρίση του καπιταλισμού έχει φέρει νέα δεδομένα και πολλά έχουν αλλάξει…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: